Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόληψη με απλήρωτο προσωπικό!

Απροκάλυπτη υποκρισία της κυβέρνησης, καθώς έχει αφήσει χωρίς μισθό εδώ και οχτώ μήνες τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης διαδηλώνουν για το αυτονόητο: Να πληρώνονται για την εργασία τους
Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης διαδηλώνουν για το αυτονόητο: Να πληρώνονται για την εργασία τους
Οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για την πρόταξη της πρόληψης στη μάχη κατά των ναρκωτικών αποκαλύφθηκαν χτες με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλούσε σε εκδήλωση του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με θέμα την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, οι εργαζόμενοι στα 71 Κέντρα Πρόληψης ανάρτησαν πανό μπροστά από το βήμα με το σύνθημα: «Η υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης Εξάρτησης από το υπόχρεο υπουργείο Υγείας βλάπτει σοβαρά την πρόληψη».

Στην αρχή επιχειρήθηκε η εμπόδισή τους. Ομως οι εργαζόμενοι με τη σιωπηρή αποφασιστικότητά τους επέβαλαν την ανάρτηση του πανό και παρά το ότι δεν είπαν ούτε μια κουβέντα, η σιωπή τους ήταν πιο ηχηρή από συνθήματα. Ο οικονομικός στραγγαλισμός τους μεταφράζεται σε 13 εκατ. ευρώ για οχτώ μήνες απλήρωτης εργασίας, με αποτέλεσμα το 35% των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης να εγκαταλείπει την εργασία του και να αναζητά αλλού καλύτερους όρους δουλειάς.

Λίγο αργότερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να «δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι μόλις 6 εκατ. ευρώ αντί για τα 13 εκατ. ευρώ. Και να φανταστεί κανείς ότι τα 13 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα έξοδα ενός υπουργείου για το χαρτί υγείας, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ.

Η υποκρισία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πρόληψης αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι - όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ - προωθούνται αφενός η μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου η δυνατότητα συνταγογράφησης υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ακρόαση όλων των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως μέσα στην επόμενη βδομάδα, ώστε - σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» - η ρύθμιση αυτή να προωθηθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Αντιπολιτευτική υποκρισία

Το ίδιο υποκριτική ήταν η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, επικεντρώθηκε στην υποχρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης, χωρίς όμως να αναγνωρίσει ότι αυτή η κατάντια είναι αποτέλεσμα της επιλογής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν 12 χρόνια όταν θεσμαθέτησε τη λειτουργία τους.

Κατά τα άλλα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέμενε στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο μεταλλάσσουν - ανάλογα με τις ευρωπαϊκές επιταγές - οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Με μια άχρωμη στην κυριολεξία ανακοίνωση το τμήμα του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών μιλά για «πολιτικές διακομματικής συνεννόησης και τολμηρές επιλογές που υπερβαίνουν τα συντηρητικά στερεότυπα» (χωρίς να διευκρινίζει πια είναι αυτά τα στερεότυπα) όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ